Stupino 2018

   24. i 25. avgusta smo, na poziv maketarskog kluba "Patriot" iz Stupina, Rusuja, po prvi put učestvovali na takmičenju koje oni organizuju. Samom takmičenju je, nezaobilazno, prethodio obilazak nekoliko muzeja u Moskvi, od koji nam je posebnu pažnju privukao Muzej dostignuća sovjetskog naroda koji je, zapravo, skup mnogih muzeja na jednom mestu. U ovom kompleksu muzeja izloženi su delovi ruskog vojnog, civilnog i svemirskog programa. Tako, jedni pored drugih, stoje Vostok raketa na lansirnoj rampi, Suhoj Su-27, Mi-8T i Jak-42, dok im je u neposrednoj blizini i Buran, ruska verzija svemirskog šatla. 

Opširnije: Stupino 2018

Kraljevo 2018

29. septembra je u Kraljevu održan jubilarni 20. Spiner kup u oragnizaciji MK Spiner iz Kraljeva. Kao i obično, članovi MK Oluj su uzeli učešća na takmičenju i ostvarili zavidan uspeh. Proveli smo izuzetan dan u društvu kolega maketara. Posebno smo se obradovali našim prijateljima iz Makedonije i Bugarske.

 

 

 

Opširnije: Kraljevo 2018

Pančevo 2018

20. oktobra 2018. je u Klubu ljubitelja igara i fantastike "D20" u Pančevu održan peti Aleksić Kup. Poseban deo je posvećen radovima najmlađih maketara, a upriličena je i maketarska berza. Nismo propustili ovu divnu priliku da se vidimo sa prijateljima i kolegama i naučimo nešto novo o maketarstvu.

 

 

Opširnije: Pančevo 2018

Sofija 2018

Ekipa MK Oluj je posetila 14 po redu izložbu i takmičenje maketara u glavnom gradu Bugarske u organizaciji naših prijatelja iz najvećeg bugarskog maketarskog kluba. Oko 300 prijavljenih maketa uz prijatne domaćine su zagarantovali odličan provod kao i uvek u Sofiji.

 

 

 

 

Opširnije: Sofija 2018

Bekeščaba 2018

22. i 23. septembra je u Bekeščabi, Mađarska, održano maketarsko takmičenje u organizaciji maketarskog kluba Koros. Na takmičenju je, između ostalog, izložen veliki broj radova najmlađih maketara, a organizovana je i maketarska berza. Posebno nas je iznenadio kvalitet radova maketa od papira i maketa kamiona, koje, obično, ne srećemo u ovolikom broju.


 

Opširnije: Bekeščaba 2018

Bukurešt 2018

U Vojnom muzeju "Regel Ferdinand I" u Bukureštu održana je izložba maketa sa takmičenjem koja je trajala od 16. septembra do 28. oktobra. Članovi MK Oluj su se pridružili takmičenju svojim i radovima kolega iz Makedonije i Slovenije. Muzej, u kome je izložba postavljena, dao je poseban pečat takmičenju. U muzeju smo mogli da vidimo mnogo izloženih i savršeno očuvanih eksponata iz Velikog rata, kao i replike pionira rumunskog vazduhoplovstva.Bilo nam je izuzetno drago da ponovo vidimo naše kolege iz Rumunije i da uživamo u njihovom gostoprimstvu. Ostvareni su novi kontakti, posebno sa maketarskim klubom Manta iz Bugarske.

Opširnije: Bukurešt 2018

Budimpešta 2018

1. septembra je u Budimpešti održano drugo maketarsko takmičenje u organizaciji PSMK (Painting School Makett Klub). Odlikuje se izuzetno jakom berzom, kao i velikim brojem izloženih maketa. Tu su, naravno, i neizostavne maketarske radionice koje su se odvijale za vreme takmičenja. Posebno mesto je odvojeno za predstavljanje radova maketarskih klubova. Jako nas je obradovao susret sa našim prijateljima iz Slovačke (eastmodels.sk), kao i sa kolegama iz Bekeščabe. 

Opširnije: Budimpešta 2018

Trst 2018

Članovi MK Oluj su, po prvi put, učestvovali na makterskom takmičenju u Trstu, u organizaciji maketarskog kluba San Đusto. Takmičenje se održava u junu svake druge godine, a odlikuje se velikim brojem izuzetno urađenih figura. Kategorija u kojima se takmiče figure ima koliko i svih ostalih, ali to ne znači da je kvalitet ostalih radova manji. Naprotiv...Pored takmičenja, u zgradi "Sinovima naroda" (Opera Figli del Popolo) je organizovana i prilično jaka i interesantna berza. 

 

Opširnije: Trst 2018

6. Bulldog Fest

Članovi MK Oluj su po prvi put izlagali svoje radove na takmičenju u Liptovskom Hradoku, u Slovačkoj. Takmičenje se održava pod nazivom Buldog fest, a ogranizuju ga naši prijatelji iz Slovačke, urednici maketarskog portala Eastmodels.Malo mesto, sa oko 8000 stanovnika, privuklo je preko 600 izuzetnih maketa iz okruženja, pretežno Slovačke i Češke. Berza je bilaizuzetno jaka, sa nama do tada neviđeno niskim cenama maketa i maketarskog pribora i alata.

Opširnije: 6. Bulldog Fest

Janjina 2018

Tradicionalno, članovi MK Oluj posećuju izložbu maketa u Janjini koju organizuje mesni maketarski i modelarski klub. U fenomenalnoj atmosferi i neverovatnoj prirodi odvija se izložba maketa i druženje sa našim dragim prijateljima iz Grčke.

 

 

 

Opširnije: Janjina 2018

Mošon 2018

Kao i svake godine, i ove je nezaobilazno takmičenje u Mošonu privuklo maketare iz celog sveta, pa i iz našeg kluba. S obzirom na svoju veličinu, tradiciju i popularnost, ne treba ga posebno predstavljati.Ono čime se ovo takmičenje posebno odlikovalo je susret sa našim kolegama iz maketarskog kluba Patriot, iz Stupina, Rusije. Bilo smo njihovi gosti na proslavi desetog rođendana njihovog kluba i uživali u njihovom društvu i specijalitetima iz Rusije. Nadamo se skorom ponovnom viđenju i druženju.

 

Opširnije: Mošon 2018

Dunav 1255 - 2018

24. marta je u Novom Sadu održano treće po redu maketarsko takmičenje Dunav 1255. Na takmičenju su učestvovali i članovi MK Oluj. Uživali smo u još jednoj prilici da se vidimo sa prijateljima i kolegama koji se bave maketarstvom, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

 

 

Opširnije: Dunav 1255 - 2018

Takmičenje Beč 2018

MK Oluj je uzeo učešće na maktarskom takmičenju u Beču, koje se tradicionalno održava početkom marta pod nazivom Go Modelling. Takmičenje se održava u Muzeju vojne istorije, prvom ovakve vrste na svetu. Čak je i sama zgrada muzeja posebno projektovana za ovu namenu. Sam događaj se odvija u celom muzeju i vrlo je bogat sadržajem. Odlikuje se prilično jakom i velikom berzom i brojnim radionicama koje se dešavaju u svakom od krila muzeja. Posebno mesto je odvojeno za predstavljanje klubova i njihovih radova.

 

Opširnije: Takmičenje Beč 2018