Mirage Hobby - PzKpfw II ausf. L "Luchs"

Glavni adut poljske firme Mirage hobby je što u svojoj ponudi ima makete manje poznatih vozila, letelica i plovila. Takav je i laki tenk PzKpfw II ausf. L "Luchs"

Ovaj mali guseničar je proizveden u 132 primerka, koristile su ga SS jedinice i Vermaht, uloga mu je bila izviđačka a naoružanje top od 20 mm i mitraljez mg 34 - 7,92 mm. Postoje dva sačuvana primerka, jedan je u Bovingtonu a drugi u Saumuru, u Francuskoj.U kutiji se nalaze 11 ramova sive boje od kojih je 7 rezervisano za link by link gusenice. Ima vrlo malo viškova plastike koje je lako očistiti ili su na unutrašnjoj strani pa nakon sklapanja ostaju skriveni.

Opširnije: Mirage Hobby - PzKpfw II ausf. L "Luchs"

Mirage Hobby - T 50

   T 50 je laki sovjetski tenk razvijen i proizveden na samom početku Drugog svetskog rata. Napravljeno je pedesetak primeraka i proizvodnja je napuštena nakon što su nove metode ratovanja potisnule koncept lakog izviđačkog tenka. Danas su sačuvana dva primerka, jedan se nalazi u muzeju u Finskoj, drugi je u ruskoj Kubinki.
   T 50 je naoruzan topom od 45mm i mitraljezom 7,62mm, postojala je osnovna verzija i verzija sa pojačanim oklopom na kupoli, Mirage u svom pakovanju daje delove za obe verzije. U kutiji se nalazi šest ramova od sive plastike sa minimalnim tragovima livenja.

Opširnije: Mirage Hobby - T 50

Corsair Rex - Zorka Ravnogorka

  Tema ove recenzije je figura pripadnice Jugoslovenske Vojske u Otadžini u toku Drugog svetskog rata. Na internetu nema mnogo podataka o ženama četnicima, u Lici je postojala jedna četnička borbena jedinica sastavljena u potpunosti od žena a mnogo pripadnica su bile na tradicionalno ženskim ratnim dužnostima negovanja ranjenika, šivenja uniformi i slično.
   Sama figura dolazi iz Rusije, proizvođač je Corsair Rex, firma iz Sant Petersburga, razmera je 1:16. Na ambalaži je naznačeno da je u putanju pripadnica Dinarske četničke divizije ali za potrebe ovog prikaza nazvaćemo je Zorka Ravnogorka.

Opširnije: Corsair Rex - Zorka Ravnogorka

Value Gear Sherman set No. #3

Treći po redu rezinski set dodataka firme Value Gear u 1/35 razmeri je samo jedan od nekoliko setova predviđenih za USA tenk Serman. Sadrži 8 rezinskih delova koji su kvalitetno odliveni i dobro osmišljeni a samo 2 dela se nalaze na rezinskom bloku koji se lako uklanja i uz malo smirglanja lako skida se delova. Ostatak delova nema ulivne blokove i bez ikakve pripreme spremni su za bojenje i postavljanje na maketu. Neki od delova predvidjeni su za postavljnje na zadnji deo iznad poklopca motora a neki i za kačenje bočno na telo ili kupolu tenka. Neki od delova su prilično univerzalni te se mogu iskoristiti i za druga vozila ili diorama projekte što samo povećava vrednost ovakvog seta!

 

Opširnije: Value Gear Sherman set No. #3

Resimold Tom's Handy Tools

RESIMOLD - domaćeg prozvođača Tom's Handy Tools kalupni je silikon za višekratnu upotrebu .

Zanimljiva karakteristika ove jedno-komponentne smese je da se ne uspeli ili istrošeni kalupi mogu pretopiti tako se ova masa reciklira i može se iznova i iznova upotrebljavati.

 

 

Opširnije: Resimold Tom's Handy Tools

Aeropoxy - Jakovlev UT-2 1/48

   Relativno nova rezinska maketa dobro poznatog domaćeg proizvođača Aeropoxy - Jakovlev UT-2 predstavlja, tematski za ljubitelje domaćeg vazduhoplovstva prilično interesantan novitet.
U periodu od 1945-47 Sovjeti su vazduhoplovstvu FNRJ za potrebe školovanja pilota isporučili ukupno 55 ovih aviona, u prvoj isporuci od 30 aparata isporučena je verzija UT-2M sa evidencijskim brojevima 0301-0330 a 1947 godine još 25 aparata starije verzije UT-2 (verzija koju Aeropoxy proizvodi ) evidencijskih brojeva 0331-0355.

Opširnije: Aeropoxy - Jakovlev UT-2 1/48

Weathering Magazine

Deseto izdanje maketarskog časopisa "Weathering magazine" iz kuhinje Miga Jimeneza donosi novu temu - voda. Na 62 bogato ilustrovane stranice, štampanih na kvalitetnom papiru, mogu se naći 6 zasebnih tekstova posvećenih ovoj temi. Kada otvorite časopis i pročitate uvodnu reč ocekuje vas fotografija pin up devojke,svojevrsnog zaštitnog znaka ovog časopisa, ovoga puta u oskudnoj uniformi crnomorske flote.Opširnije: Weathering Magazine

Mirror Models - MK1 Otter 1/35

     Ovaj simpatični tockaš nastao je na bazi standardnog kanadskog vojnog kamiona CMP, proizveden je u 1700 primeraka, služio je na svim bojištima drugog svetskog rata pod britanskom i kanadskom zastavom. Nakon rata koršcen je u armijama Jordana i Holandije.Firma koja je proizvela maketu zove se "Mirror models" i po podacima koje sam našao na netu vidim da je dosta mlada kompanija u nekoj vrsti ekspanzije. Otter je njihovo izdanje iz 2013 godine i na prvi pogled deluje veoma interesantno. Prelazim na sadržaj kutije. Kao najbitnije izdvajam da je ovo multimedijalna maketa, znači da pored klasičnih delova na plastičnim ramovima sadrži i delove od rezina i ecovanog metala.

Opširnije: Mirror Models - MK1 Otter 1/35

Mig Ammo

   U poslednjih desetak godina na svetskoj hobi sceni dominantan je način izrade maketa koji mnogi kolokvijalno nazivaju "Španska škola". Sve je počelo od jedne osobe, rok zvezde u svetu maketarstva Miga Jimeneza. Čovek svojim radom i inovacijama vodi veliki broj sledbenika i potrosača kroz tri firme koje je osnivao pa ostavljao i kretao iz početka: "MiG", "AK interaktive" i na posletku "Mig AMMO".

Sta je "Španska škola"? Pre svega to je spečifican način bojenja i ostarevanja koji jedni slepo imitiraju a drugi kritikuju.

 

Opširnije: Mig Ammo