Nieuport Ni.17 C.1 Eduard 1/72

Najpoznatiji Njepori su trupama na zemlji bili poznati kao “Srebrni sokolovi”, po karakterističnoj srebrnoj boji kojom je većina bila obojena.
Bez obzira na sličnost sa prethodnim modelima, Nieuport 17 c.1 je bio potpuno novi dizajn u koji je bilo uključeno iskustvo stečeno sa ranijih tipova sa “jednim i po” krilom i njihovog uspešnog korišćenja na zapadnom frontu. Ovo je rezultovalo proizvodnjom velikog broja aviona na kojima su leteli asovi poput Francuza Charles Nungesser-a, Georges Guynemera i Rene Foncka, Engleza Albert Ball-a, Kanađanina Billy Bishopa, Amerikanca Raoul Lufberya…
Na ovom avionu su primenjivana neka zanimljiva konstruktivna rešenja

i eksperimenti – neokretni spineri (cone de penetracion) za smanjenje otporavazduha rotacionog motora, prozirni paneli na centralnoj sekciji gornjeg krila za bolji pregled situacije.Takođe se razlikovalo i naoružanje, koje se sastojalo od sinhronizovanog Vickers i/ili Lewis mitraljeza na nosačima na gornjem krilu.Prvi Nie.17 su na zapadni front stigli maja 1916, a potom su korišćeni i u vazduhoplovstvima Belgije, Finske, carske Rusije, Italije i Holandije.U Srpskoj Avijatici na Solunskom frontu je korišćena olakšana verzija ovog lovca, 21 c.1, koja se od 17ice razlikovala po slabijem motoru, poklopcu motora i drugačijem zadnjem delu trupa (bez oslonca za glavu). Ova verzija je na zapadnom frontu korišćena za obuku i uglavnom je bila naoružana samo Lewis mitraljezom na krilu.

U naoružanju Srpske avijatike je bio korišćen tokom 1916. i početkom 1917. godine, u eskadrilama N.87 i N.91, tj. N.387 i N.391.
Maketu izradio: Zoran Jakovljević – Profa