Mi-24 Hobby Boss 1/72

Legendarni sovjetski jurišni helikopter Mil Mi-24 dizajniran kao teška topovnjača, takođe i nazivan “leteći tenk” zbog svoje oklopljenosti,bio je specijalno dizajniran za rat protiv NATO pakta. Svoje “vatreno krštenje” je imao u Etiopiji gde se pokazao veoma dobro i posle je, kao i većina sovjetske tehnike, učestvovao u manje/vise svakom većem sukobu u svetu. Takodje ovaj helikopter nije zaobišao ni bivšu Jugoslaviju 90ih godina, prvo ga je koristila Hrvatska tokom 94/95 godine pa potom i SR Jugoslavija na Kosovu tokom 98/99.

U SR Jugoslaviji su bila 2 helikoptera i pripadala su Jedinici za specijalne operacije resora Državne bezbednosti i bili su uspešno koričćeni tokom oružane pobune na Kosovu.Poslednji let su imali na pokaznoj vezbi JSO 2001 godine i od tada ti helikopteri propadaju na aerodromu Batajnica.

Maketa koju sam koristio je Hobby Boss Mi-24 u razmeri 1/72. Sama maketa je lagana za rad ali konturno ima nekih krupnijih grešaka. Najveći nedostatak ove makete je to što nije data opcija da kabine pilota i nišandžije budu otvorene s obzirom da je HB dao odličan i detaljan kokpit. Od dekala sam koristio set Balkan Models “Balkan Hinds” i dekali su odlični za rad i dati su specifični stencili sa sivom pozadinom kakvi se nalaze na ovim helikopterima što je još jedan plus. Boje su uglavnom miksovane tako da nemam specifičnu preporuku za iste.

Maketu izradio: Nemanja Ivanović