Drugi svetski rat u minijaturi

    Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo vas da će se u organizaciji MK Oluj, Beogradski Maketarski Klub i Galerije nauke i tehnike SANU, organizovati izložba pod nazivom "Drugi svetski rat u minijaturi - 80 godina od Aprilskog rata".
    Izložba "Drugi svetski rat u minijaturi - 80 godina od Aprilskog rata" biće održana u aprilu mesecu povodom 80 godina od događaja kojim je u Srbiji započeo Drugi svetski rat.
Na izložbi će biti prikazano više od 100 maketa borbenih sredstava iz ovog perioda - avioni, brodovi, vozila, diorame i vinjete. Pored maketa biće izloženi i panoi na kojima će se nalaziti crteži i fotografije mape borbenih dejstava, isečci iz štampe i tekstovi.

 

Opširnije: Drugi svetski rat u minijaturi

Akcija u muzeju vazduhoplovstva - septembar 2020

viber image 2020 09 26 14 05 12Dragi prijatelji,
Sada već tradicionalno pomažemo Muzeju Vazduhoplovstva Beograd u održavanju eksponata stalne postavke. Celokupan rad se obavlja u saradnji sa kustosima muzeja i timom tehničara iz samog muzeja. Velika nam je čast što nam je ukazano poverenje da učestvujemo u ovim projektima. Članovi MK Oluj i prijatelji kluba su vredno i predano očistili deo postavke muzeja, prenosimo Vam deo atmosfere kroz galeriju fotografija

 

 

Opširnije: Akcija u muzeju vazduhoplovstva - septembar 2020

Larisa 2019

Maketarski klub Oluj je po prvi put uzeo učešće na maketarskom takmičenju u Larisi. Imali smo priliku da uživamo u preko 400 izuzetnih radova naših grčkih i bugarskih kolega. Takmičenje je održano u odličnom prostoru, a otvorio ga je gradonačelnik Larise.Tradicionalno gostoprimstvo nije izostalo ni ovaj put, pa smo uživali u hrani i dobrom druženju sa našim kolegama.

 

Opširnije: Larisa 2019

Pančevo 2019

1. juna je u Pančevu održan još jedan Panon Kup pod nazivom "Maketarska čarolija" na kojoj smo uzeli učešće. Kvalitet izloženih radova, odlično društvo i tradicionlani domaći gulaš i sok od zove su uveliko doprineli odličnoj atmosferi koja je, u prkos kiši, u potpunosti opravdala naziv takmičenja - zaista, čarolija.

 

 

Opširnije: Pančevo 2019

Janjina 2019

I ove godine je MK Oluj izložio radove svojih članova na maketarskoj izložbi u Janjini. U okruženju koje iznova oduzima dah imali smo prilike da uživamo u izuzetnim radovima naših grčkih, bugarskih i makedonskih kolega, prikazu izrade morskih životinja od testenina i tradicionalnoj zajedničkoj večeri koju je domaćin priredio. Bilo nam je izuzetno drago da prisustvujemo ovom događaju i negujemo dugotrajno prijateljstvo dva maketarska kluba.

 

Opširnije: Janjina 2019

Skoplje 2019

Početkom marta je u holu doma vojske u Skoplju održana šesta po redu izložba maketa i treće maketarsko takmičenje. Dvodnevni događaj u organizaciji maketarskog kluba "Major Mihajlo Ivanovski - Mix" iz Skoplja protekao je u druženju sa maketarima iz Grčke, Makedonije, Srbije i Bugarske, a ovog puta smo se posebno obradovali susretu sa maketarima iz Rumunije i Bosne i Hercegovine koji su prvi put učestvovali na takmičenju u Skoplju.

 

Opširnije: Skoplje 2019

Miskolc 2019

Krajem februara smo po prvi put učestvovali na takmičenju u Miškolcu, u Mađarskoj. Dvodnevno takmičenje je praćeno nizom radionica koje su se odvijale u istom prostoru, kao i jakom maketarskom berzom. Pored jako dobrih maketa i gostoprimstva domaćina, imali smo priliku da uživamo u gradskom festivalu, uz zvuke muzike sa gradskih trgova i uličnih svirača i mirise kuvanog vina i razne hrane koja je pripremana na ulici.Naše makete su ostvarile zapažene rezultate, a mi smo stekli nove prijatelje.

 

Opširnije: Miskolc 2019

Solnok 2019

Na povratku sa takmičenja u Rimavskoj Soboti smo svratili u Solnok i obišli nedavno obnovljeni muzej vazduhoplovstva. Izloženi eksponati su fantastični, a osećaj u "Aleji Migova" stvarno jedinstven. Nadamo se da će priložene fotografije uspeti da dočaraju makar delić izuzetne postavke ovog muzeja.

 

 

 

Opširnije: Solnok 2019

Rimavska Sobota 2019

16. februara 2019. je maketarski klub Oluj po prvi put učestvovao na maketarskom takmičenju u Rimavskoj Soboti. Mali grad u Slovačkoj je privukao maketare iz okolnih zemalja, pa se na postavi našlo oko 7 stotina izuzetnih modela. Posebnu pažnju su nam privukli modeli od papira.Uz takmičenje se odvijala prilično jaka maketarska berza, a svoje mesto su našli i daljinski upravljani modeli oklopnih vozila.

 

 

Opširnije: Rimavska Sobota 2019

Arta 2019

9. i 10. februara 2019. godine je maketarski klub iz Arte u Grčkoj po prvi put organizaovao maketarsko takmičenje. Odazvali smo se pozivu naših kolega i imali priliku da uživamo u izuzetnim radovima, srdačnoj dobrodošlici, fenomenalnoj organizaciji i društvu maketara iz Grčke, Makedonije i Bugarske. Takmičenje je postavljeno u holu Privredne komore Arte, dok su se radionice odvijale u amfiteatru u istoj zgradi. Na zajedničkoj večeri smo imali prilike da uživamo u tradicionalnom grčkom plesu i zvuku buzukija. 

 

Opširnije: Arta 2019

Solun 2018

I ovaj put su članovi MK Oluj uzeli učešće na maketarskom takmičenju u Solunu, koje organizuje maketarski klub Pegaz. Odlični radovi, prigodna berza i tradicionalno topla dobrodošlica ni ovoga puta nisu izostali. Radionice su se odvijale tokom oba dana takmičenja. Domaćini su organizovali i prigodnu večeru na kojoj je posebnu pažnju privukao kolač sa obeležjima svih klubova koji učestvuju na takmičenju. Divan maketarski vikend u Solunu upotpunili su i rado viđeni prijatelji iz Grčke, Makedonije i Bugarske, a po prvi put smo imali priliku da se upoznamo sa maketerima sa Kipra i njihovim radovima.

 

Opširnije: Solun 2018

Prvi svetski rat u minijaturi

 
   U četvrtak, 8. novembra je u Galeriji nauke i tehnike SANU otvorena izložba posvećena obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Izložbu pod nazivom "Prvi svetski rat u minijaturi" organizovali su MK Oluj, Beogradski maketarski klub i Galerija nauke i tehnike SANU.

Opširnije: Prvi svetski rat u minijaturi

Stupino 2018

   24. i 25. avgusta smo, na poziv maketarskog kluba "Patriot" iz Stupina, Rusuja, po prvi put učestvovali na takmičenju koje oni organizuju. Samom takmičenju je, nezaobilazno, prethodio obilazak nekoliko muzeja u Moskvi, od koji nam je posebnu pažnju privukao Muzej dostignuća sovjetskog naroda koji je, zapravo, skup mnogih muzeja na jednom mestu. U ovom kompleksu muzeja izloženi su delovi ruskog vojnog, civilnog i svemirskog programa. Tako, jedni pored drugih, stoje Vostok raketa na lansirnoj rampi, Suhoj Su-27, Mi-8T i Jak-42, dok im je u neposrednoj blizini i Buran, ruska verzija svemirskog šatla. 

Opširnije: Stupino 2018

Kraljevo 2018

29. septembra je u Kraljevu održan jubilarni 20. Spiner kup u oragnizaciji MK Spiner iz Kraljeva. Kao i obično, članovi MK Oluj su uzeli učešća na takmičenju i ostvarili zavidan uspeh. Proveli smo izuzetan dan u društvu kolega maketara. Posebno smo se obradovali našim prijateljima iz Makedonije i Bugarske.

 

 

 

Opširnije: Kraljevo 2018