MZKT-7930 Astrolog 1/72

Kamion koji je trenutno u upotrebi kao platforma za više borbenih sistema. Maketa predstavlja vozilo u test fazi. Osnova za konverziju je Zvezdin Iskander-M dok je tovarni prostor urađen u samogradnji. Maketa je jako dobra, nivo detalja veoma visok, a uklapanje je skoro pa savršeno. Ono što kvari utisak su ručke na vratima koje su u razmeri 1/72 pretanke i suviše krte pa se moraju raditi od nekog čvršćeg materijala. Takođe kabina je bespotrebno izlivena iz šest delova, što može da zada malo muke oko spojeva. 

 

Opširnije: MZKT-7930 Astrolog 1/72

Spitfire Mk.Vb, Tamiya 1/48

Dobro poznata maketa legendarnog Spitfajera od Tamiya-e pretstavlja njihov klasično kvalitetan proizvod. Odlično uklapanje spojeno sa srazmerno malim brojem kvalitetno odlivenih delova čini rad na ovoj maketi pravim uživanjem.Urađeno je kompletno rivetiranje a nekoliko sitnih dorada u vidu obogaćivanja kokpita ecovanom instrument tablom i pojasevima te bušenje rupa auspuha i dodavanje mitraljeza od medicinskih igala pretstavljaju jedine dorade.Maketa je obogaćena Master mesinganim setom topova i Eduard Brassin rezinskim setom podtrupnog nosača i bombe.

Opširnije: Spitfire Mk.Vb, Tamiya 1/48

IL-2 Šturmovik

Tamiya IL-2 Šturmovik je izvrsna maketa koja se perfektno uklapa. Dekali su odličnog kvaliteta tako da je upotreba hemije svedena na minimum. Uz malu doradu uz pomoć stirena moguće je maketu obogatiti flapsovima tako da nije potrebno trošiti novac na skupe dodatke. Sam avion je leteo u vrlo teškim uslovima pa je moguće razmahati se weathering tehnikama.Od dodatnih radova pored flapsova odrađeno je i kompletno rivetiranje makete. Što se mene tiče ocena za maketu je čista desetka i preporučujem je uz sve pohvale.

Maketu izradio: Dragan Zdravković - Gaša

 

Opširnije: IL-2 Šturmovik

LKW 4500A & flak 3.7cm

Izuzetna Zvezdina maketa. Pogled na ramove sa ogromnim brojem delova pomalo plaši međutim samo sklapanje je proteklo glatko i bez ikakvih problema. Sporadično treba izgitovati poneki pin mark ali ništa drastično što bi pokvarilo utisak. Kvalitet plastike je odličan.Vozilo predstavlja modifikaciju na terenu iz poslednjih godina rata na zapadnom frontu. Grede su napravljene od balze. Top je Tamiya maketa, laka za rad i standardno odličnog uklapanja.

Maketu izradio: Dragan Zdravković - Gaša

 

 

Opširnije: LKW 4500A & flak 3.7cm

Opel Blitz & Flak 1/35

Italeri maketa veoma lepih detalja ali sa dosta pin markova koji pomalo kvare utisak. Kamion je deo Afričkog korpusa gde se često sreće kao ovakva modifikacija. Čak je i postolje za top bilo osmišljeno i pravljeno u nekoj vrsti serija, tako da se lako podizalo na kamion.Vozila Afričkog korpusa su po pravilu atraktivna zbog svog izrabljenog izgleda.

Maketu izradio: Dragan Zdravković - Gaša

 

Opširnije: Opel Blitz & Flak 1/35

Brewster Buffalo Mk I

Brewster Buffalo je bila prva Tamiya maketa u razmeri 1/48 proizvedena 1974 godine , i ako vremešna uklapanje je odlično i bez preterane upotrebe gita . Za današnje standarde kokpit je vrlo siromašan i gotovo u potpunosti je urađen u samogradnji. Što se spoljašnosti makete tiče urađeno je rivetiranje i urezano je nekoliko nedostajućih panela . Efekat platna na komandnim površinama je urađen ovom tehnikom .


 

Opširnije: Brewster Buffalo Mk I

Jak UT-2 , 1/48 Aeropoxy

   UT-2 domaćeg proizvođača Aeropoxy je jedina maketa na tržištu u razmeri 1/48.Imajući obzira da se radi o rezinskoj maketi uklapanje delova je vrlo dobro , više gitovanja bilo je potrebno na svim spojevima trupa i krila . Najveći izazov je bio napraviti vetrobrane i uklopitit ih na trup.U samogradnji napravo sam još i : usisne i izduvne grane motora , aerodinamičke štitnike cilindara na kapotažu motora, instrument table, pojaseve i nešto sitnih delova u kokpitu , upornice stajnog trapa , drljaču, pito cev i trimere.

 

Opširnije: Jak UT-2 , 1/48 Aeropoxy

Lavochkin La-7 1/72

  Lavochkin La-7 je bio sovjetski klipni avion nastao 1944 godine kao dalji razvoj do tada osnovnog sovjetskog lovca Lavochkina La-5 . La-7 je bio dosta napredniji avion od La-5, bio je brži i okretniji i bio je u rangu sa tadašnjim nemačkim lovcima fw-190 i bf-109 (čak je zabeleženo da je i uspeo da obori me-262). Što se naoružanja tiče, bio je naoružan sa 2 ili 3 topa kalibra 20mm i mogao je da ponese 200 kg naoružanja ispod trupa.Maketa predstavlja La-7 iz sastava 937og lovačko avijacijskog puka 322ge lovačko avijacijske divizije koja je bila stacionirana u Pragu.Što se makete tiče, to je odlična Eduardova maketa u weekend edition pakovanju.

Opširnije: Lavochkin La-7 1/72

I-16 Luftsieg 1/48

"U početnim danima operacije Barbarosa .... mladi poručnik Luftwaffe-a u pratnji mehaničara uživa u svojih 5 minuta slave razgledajući I-16 kojeg je oborio jednim daljinskim pogotkom 20mm topa svog Me-109E "

Kao što se može pročitati na naslovnoj stranici Signal-a koji je objavio reportažu o ovom događaju razmera je 1/48, Polikarpov I-16 je Eduard, CV-11 Tamiya a figure su iz odličnog seta ICM-a. Travnata podloga je Polakmodels sa malo home-made dorade i nekoliko biljaka Modelscene.

 

 

Opširnije: I-16 Luftsieg 1/48

Mi-24 Hobby Boss 1/72

Legendarni sovjetski jurišni helikopter Mil Mi-24 dizajniran kao teška topovnjača, takođe i nazivan "leteći tenk" zbog svoje oklopljenosti,bio je specijalno dizajniran za rat protiv NATO pakta. Svoje "vatreno krštenje" je imao u Etiopiji gde se pokazao veoma dobro i posle je, kao i većina sovjetske tehnike, učestvovao u manje/vise svakom većem sukobu u svetu. Takodje ovaj helikopter nije zaobišao ni bivšu Jugoslaviju 90ih godina, prvo ga je koristila Hrvatska tokom 94/95 godine pa potom i SR Jugoslavija na Kosovu tokom 98/99.

Opširnije: Mi-24 Hobby Boss 1/72

P-39Q-5 Eduard 1/48

   P-39Q-5 Poljska, jesen 1944. Kapetan Aleksandar Pavlovič Filatov ostvario je 21 individualnu i 4 zajedničke pobede. Oboren 20 aprila 1945 godine pogotkom nemačkog flaka.Maketa EDUARD 1/48 dekali AML decals.
Boje ITALERI akrilne: Olive drab, interior green medium gray, kao osnova.

 

 

Opširnije: P-39Q-5 Eduard 1/48

ISU-122 Zvezda 1/35

Maketa ruske firme Zvezda, sklapa se bez ikakvih problema. Od dodataka napravljene desantne ručke od spajalica za papir, prednji blatobrani od lima i link baj link gusenice koje je donirao Dragonov IS 2. Farbano Italeri i slikarskim akrilima. Ostarevanje pigmentima i uljanim bojama.

Maketu izradio Darko Simić - Rodeo

 

Opširnije: ISU-122 Zvezda 1/35

Operacija Beograd 1/35

6    Na ulici tek oslobođenog Beograda Oktobra 1944-te patizanski zastavnik i Sovijetski tenkista opuštaju se uz kapljicu 'domaće šljive'.Bren carrier je Tamiya maketa, stara ali i dalje prilično dobra, oznake 4-te gardijske motorizovane brigade su farbane uz pomoć maski a rekonstruisane su na osnovu dokumentarmog filma ' Operacija Beograd '.DshK je iz Zvezdinog seta teških mitraljeza.Partizan je dobijen konverzijom Tamiya figure, od Miliputa je napravljen džep na pantalonama da pretstavljaju britanske pantalone, titovka je iz starog seta MiniArtovih partizana.

Opširnije: Operacija Beograd 1/35

Mig-17 Hobby Boss 1/48

   Lim-6 M...je izvorno poljska verzija MiG-17 PF koja je proizvodjena u Poljskim fabrikama po licenci.Nakon povlačenja kao lovačkog aviona prve linije prepravljeni su u bombardere tako što su im skinuti radarski nišani i dodati krilni nosači na koje su mogli da postave bombe i UB 16-57 .Ova verzija je koristila u Poljskom i Istočnonemačkom vazduhoplovstvu.

 

Opširnije: Mig-17 Hobby Boss 1/48