XIV Novogodišnji Kup 11-12.12.2021 - početak online prijave

Poštovani prijatelji i kolege,
sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da Mk Oluj nastavlja sa pripremama za svoj tradicionalni Novogodišnji kup. Iako je prošlogodišnji kup otkazan usled loše epidemiološke situacije, članovi našeg kluba su ove godine rešili da ispoštuju tradiciju, pa se u tom duhu približavamo završnim pripremama za 14 po redu novogodišnji kup, koji će se održati od 11 do 12.12.2021. godine. Zbog i dalje velikog broja zaraženih u našoj zemlji, moramo se pridržavati svih epidemioloških mera koje budu propisane u tom trenutku od strane nadležnih organa. Zbog samog prostora u kome se kup održava neće biti moguć ulazak u Muzej vazduhoplovstva bez nošenja adekvatne maske. Takođe, želimo da naglasimo da iz ovih razloga na našu veliku žalost u sklopu Novogodišnjeg kupa neće biti održana radionica, a isto tako i zajednička večera sa svim našim prijateljima će morati da sačeka neke bolje dane. Od danas mozete izvrsiti online prijavu vasih maketa prateci vec dobro poznata uputstva na oluj.org . O svim eventualnim promenama ćemo vas obavestiti na vreme.
Srdačan pozdrav vaš Mk Oluj.

XIV Novogodišnji Kup 11-12.12.2021

MK Oluj ima veliku čast i zadovoljstvo da vas obavesti da će se međunarodno maketarsko takmičenje XIV Novogodišnji Kup održati u Muzeju Vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla 11. i 12. decembra 2021. sa sledećom satnicom:

11.12.2021. Subota

- 09-13h Prijava maketa
- 13-16h Izložba
- 16h Suđenje

12.12.2021. Nedelja

- 09-13h Izložba
- 13-14h Izdavanje maketa
- 14-16h Dodela priznanja

 

 

Opširnije: XIV Novogodišnji Kup 11-12.12.2021

Otkazan XIII Novogodišnji Kup

Dragi prijatelji i kolege,
uprkos našim naporima da se 13. Novogošnji kup održi po planu, razmatrajući razvoj situacije sa COVID-19, brigu za zdravlje svih nas i mere koje ne dozvoljavaju javna okupljanja, odlučili smo da otkažemo događaj.
Nadamo se da će ova pošast proći naredne godine. Do tada, ostajte zdravo i uživajte u maketarstvu. Vidimo se naredne godine, 11. i 12. decembra, 2021.

 

 

 

 

 

 

 

XIII Novogodišnji Kup 12-13.12.2020

Plakat02LATSmallVAŽNO OBAVEŠTENJE: MK Oluj redovno prati najnovija dešavanja vezana za virus Covid - 19, zbog toga verujemo da će sve ovo o čemu svakodnevno slušamo do decembra meseca proći, te stoga nema razloga da verujemo da se naš tradicionalni Novogodišnji kup neće održati. Naravno zbog svega što se dešaalo u svetu i kod nas, ostavljamo mogućnost odlaganja samog takmičenja, sve u skladu sa preporukom nadležnih organa, naravno o svemu ćete biti na vreme obavešteni.

 

 

 

 

 

 

Opširnije: XIII Novogodišnji Kup 12-13.12.2020

Radionice - XII Novogodišnji Kup

I ove godine smo u sklopu Novogodišnjeg Kupa imali radionicu posvećenu najmlađim maketarima. Radionicu je održao Bine Logar, počasni član našeg kluba, koji je najmlađim maketarima otkrivao lepote našeg hobija. Uz pomoć svojih roditelja, a uz Binetovo vođstvo, na radionici je sastavljena i obojena Revelova maketa Foke Vulfa, Ta 152 H.Makete, boje, pribor i alat je obezbedio miniatures.si Drugu radinicu je održao Grega Kriđman, član IPMS Slovenia, na temu ostarivanja maketa aviona. Radionica je privukla interesovanje i naših iskusnijih maketara, a kako je protekla možete pogledati u prilozima. Zahvaljujemo se Binetu Logaru i Gregi Križmanu na održanim radionicama.

 

Opširnije: Radionice - XII Novogodišnji Kup

XII Novogodišnji Kup - Izveštaj

    Prošao je još jedan Novogodišnji kup. Ove godine su, za razliku od prošle, vremenski uslovi bili savršeni. Dva sunčana dana u decembru su u mnogome doprinela fenomenalnoj atmosferi u kojoj se Kup odvijao.Na postavci smo imali 527 takmičarskih i 55 izložbenih maketa. Svoje radove je izložilo 124 seniora, 19 kadeta i 16 juniora - ukupno 159, od čega 50 iz Srbije. Na takmičenju su pored domaćih učestvovali maketari iz Portugala, Italije, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Rusije, Makedonije i Grčke.

 

Opširnije: XII Novogodišnji Kup - Izveštaj

Od zlata jabuka

Isečak iz emisije "Od zlata jabuka" koji se bavi nadavno održanom izložbom u Galeriji nauke i tehnike SANU i Novogodišnjim Kupom.
Produkcija: Princip Pres doo, sva prava zadržana.

 

 

 

Opširnije: Od zlata jabuka

XI Novogodišnji Kup - Izveštaj

Još jedan Novogodišnji kup je za nama. Uprkos velikim vremenskim nedaćama i snežnim padavinama privukao je 185 maketara, 46 iz Srbije i 139 iz inostranstva, koji su izložili ukupno 729 maketa, od čega 145 izložbenih. 28 juniora, 18 kadeta i 139 seniora se takmičilo sa 584 maketa. Na takmičenju su organizovane i dve radionice, jedna namenjena najmlađim maketarima koju je održao naš prijatelj i kolega Bine Logar iz Kranja u Sloveniji (www.miniatures.si), a drugu Zoran Jakovljević, član našeg kluba, na kojoj je obrađeno ožičavanje maketa aviona iz Prvog svetskog rata.

 

Opširnije: XI Novogodišnji Kup - Izveštaj

8. Maketarska radionica

    Poštovani maketari, avio entuzijasti i drugi ljubitelji ovog našeg lepog hobija, MK Oluj i ove godine ima čast i zadovoljstvo da vas pozove na Novogodišnje maketarske radionice koje se tradicionalno odvijaju za vreme Novogodišnjeg kupa u amfiteatru Muzeja vazduhoplovstva.Prva radionica će i ove godine će biti posvećena najmlađim maketarima u uzrastu od 7 do 12 godina. Planirana je za 15. decembar od 12 sati, u trajanju od tri sata. U ulozi moderatora biće naš počasni član i afirmisani maketar iz Slovenije - Bine Logar.

 

Opširnije: 8. Maketarska radionica

XI Novogodišnji Kup 15-16.12.2018

Takmičenje XI Novogodišnji Kup će se održati u Muzeju Vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla 15. i 16. decembra 2018. sa sledećom satnicom:

15.12.2018

- 09-13h Prijava maketa
- 13-16h Izložba
- 16h Suđenje

16.12.2018

- 09-13h Izložba
- 13-14h Izdavanje maketa
- 14-16h Dodela priznanja

 

 

Opširnije: XI Novogodišnji Kup 15-16.12.2018

X Novogodišnji kup - Izveštaj

Deseti, jubilarni, Novogodišnji kup je za nama. Po prvi put je trajao dva dana, a privukao je, kao i do sada, maketare iz Srbije i inostranstva. Pored, već ustaljenih, maketara iz Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Hrvatske, Republike Srpske, Bugarske, Makedonije i Grčke, po prvi put su na Kupu izlagali svoje radove maketari iz Rumunije, Rusije, Slovačke, Poljske i Moldavije. Njih, ukupno, 169, od čega 24 juniora i 13 kadeta. Iz Srbije je svoje radove na Kupu predstavilo 50 maketara. U takmičarskom delu je bilo izloženo 440 maketa, u izložbenom 74.

Opširnije: X Novogodišnji kup - Izveštaj

7. Maketarska radionica na Novogodišnjem Kupu

Tradicionalna 7. maketarska radionica na jubilarnom desetom Novogodišnjem kupu će nositi naziv „Povratak osnovama“ i biće namenjena najmlađim maketarima ili onima koji bi to hteli da postanu. Kako je jedan od osnovnih ciljeva MK Oluj popularizacija maketarstva kao hobija, ove godine smo se odlučili da popularizujemo maketarstvo kod najmlađih naraštaja kroz maketarsku radionicu na kojoj će desetak mališana imati prilike da se upoznaju sa našim hobijem i uz nadzor iskusnih maketara sastave svoju prvu maketu. 

 

Opširnije: 7. Maketarska radionica na Novogodišnjem Kupu

X Novogodišnji Kup 16-17.12.2017

oluj srbTakmičenje X Novogodišnji Kup će se održati u Muzeju Vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla u periodu 16-17.12.2017 sa sledećom satnicom:

16.12.2017

- 09-13h Prijava maketa
- 13-16h Izložba
- 16h Suđenje

17.12.2017

- 09-13h Izložba
- 13-14h Izdavanje maketa
- 14-16h Dodela priznanja


Opširnije: X Novogodišnji Kup 16-17.12.2017

IX Novogodišnji kup - Izveštaj

Dragi prijatelji i kolege,
još jedan Novogodišnji kup je za nama. Hteli bi da vam se zahvalimo što ste ga svojim modelima i posetom učinili posebnim: 140 maketara iz 13 zemalja se takmičilo sa 471 maketom, pored kojih je bilo dodatnih 122 na izložbi.Zahvajujemo se svim našim sponzorima na podršci, a posebno dvojici kolega koji su na radionici predstavili svoje izuzetne veštine: Ozguru Guneru i Janisu Papolakosu. Rezultate možete pogledati ovde.

Do sledećeg kupa - srećna vam Nova maketarska godina!

 

Opširnije: IX Novogodišnji kup - Izveštaj

6. Maketarska Radionica

Ove godine na maketarskoj radionici po prvi put učestvuju dva strana maketara. Ozgura smo imali prilike da vidimo u Mošonu ove godine a Iaonnisa na takmičenju i Janjini. 

 Ozgur Guner - Turska
- Bojenje oklopa pomoću setova boja - Kako koristiti pigment - Kako koristiti voš

Ioanis Papoulakos - Grčka

- Bojenje figura za početnike - Kako obojiti lica na figurama

 

IX Novogodišnji Kup 11.12.2016

Takmičenje IX Novogodišnji Kup će se održati u Muzeju Vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla 11.12.2016 sa sledećom satnicom:

- 09-11h Prijava maketa
- 11:30h Otvaranje takmičenja
- 12-15h Ocenjivanje maketa
- 18h Dodela priznanja

Kao i do sada poseban deo će biti obezbeđen za Vaše makete u radu i makete koje želite da prikažete u izložbenom delu.

Muzej Vazduhoplovstva se nalazi na aerodromu „Nikola Tesla" Beograd, 1,5 km udaljen od autoputa Beograd – Šid.Do Muzeja Vazduhoplovstva može se doći i lokalnim putem Beograd – Surčin odakle se, u dužini od 3,5 kilometara odvaja putni pravac za aerodrom. Ovom saobraćajnicom saobraća autobus GSP na liniji 72 sa polaznom stanicom „Zeleni Venac" i sa zadnjom stanicom kod pristanišne zgrade aerodroma „Nikola Tesla" Beograd.

Opširnije: IX Novogodišnji Kup 11.12.2016

Rang liste VIII NG Kup

   Prijavljeno je 370 maketa. Pored domaćih maketara ove godine smo imali priliku da budemo domaćini kolegama po hobiju iz Slovenije, Bugarske, Grčke, Makedonije, Turske, Hrvatske i Republike Srpske. Poseta je po našem viđenju bila zadovoljavajuća a nadamo se da su i posetioci zadovoljni kako su proveli dan.

 


Opširnije: Rang liste VIII NG Kup

Rang liste VII NG Kup

KATEGORIJA S1 IME I PREZIME / NAME MODEL MESTO / RANG
  MARKO PANTIĆ KAWANISHI H8K EMLY 1
  DRAGAN CVETIĆ MIG 21 SMT 2
  SIMEON IVANOV F-14A TOMCAT 3
  CHAVDAR GEORGIJEV F-14D SUPERTOMCAT 4
  NEBOJŠA MIRKOVIĆ F-86 5

Opširnije: Rang liste VII NG Kup

VII Novogodišnji Kup 14.12.2014

 Poštovani maketari,
Takmičenje VII Novogodišnji Kup će se održati u Muzeju Vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla 14.12.2014 sa sledećom satnicom:

- 09-11h Prijava maketa
- 11:30h Otvaranje takmičenja
- 12-15h Ocenjivanje maketa
- 18h Dodela priznanja

Kao i do sada poseban deo će biti obezbeđen za Vaše makete u radu i makete koje želite da prikažete u izložbenom delu.

Opširnije: VII Novogodišnji Kup 14.12.2014

VI Novogodišnji Kup 15.12.2013

   NG-6-20  6-ti po redu Novogodišnji kup je u prostorijama Muzeja vazduhoplovstva već tradicionalno okupio maketare iz gradova širom Srbije kao i naše prijatelje iz Slovenije, Češke, Mađarske, Poljske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Grčke. U takmičarskom delu je bilo prijavljeno 396 maketa dok je u izložbenom bilo još oko 50. Prostor muzeja vazduhoplovstva je tog dana posetio veliki broj zainteresovanih posetioca.Na trećem po redu Balkanika kupu koji je održan u okviru takmičenja je bilo oko 90 maketa.

Opširnije: VI Novogodišnji Kup 15.12.2013

V Novogodišnji Kup 16.12.2012.

Peti Novogodišnji kup održan je 16 decembra 2012 u Muzeju vazduhoplovstva u organizaciji maketarskog kluba Oluj. Na takmičenju se okupilo preko 200 maketara koji su se takmičili u 3 starosne kategorije i ukupno 37 podkategorija.
Izloženo je 325 maketa a pored maketara iz Srbije učestvovali su takmičari iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Madjarske, Bosne i Hercegovine i Češke republike. Pored takmičarskog i izlozbenog dela posetioci su imali prilike da otprate maketarsku radionicu na kojoj su i ove godine predstavljene razne tehnike u više tematskih delova.

Opširnije: V Novogodišnji Kup 16.12.2012.

IV Novogodišnji Kup 11.12.2011

Četvrti po redu Novogodišnji Lavirint kup u organizaciji Maketarskog Kluba Oluj je održan tradicionalno u prostorijama Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu, uz učešće 138 maketara iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Češke i Nemačke. Posetiocima je bilo predstavljeno 430 maketa u takmišarskim kategorijama i oko 150 maketa u izložbenom, ne takmičarskom delu. Nagrade za takmičare je i ove godine obezbedila kompanija Lavirint, dok je kompanija Papircolor nagradila utešnim nagradama sve juniore i kadete koji nisu osvoili neku od medalja.

Opširnije: IV Novogodišnji Kup 11.12.2011

III Novogodišnji kup 12.12.2010

II Novogodisnji kup je odrzan 12.12.2010 u Muzeju vazduhoplovstva. Takmicenje je realizovano pod pokroviteljstvom kompanije Lavirint i saradnji sa drustvom Srpsko Jevrejskog prijateljstva.
315 maketa u takmicarskom delu i jako bogat izlozbni deo su nesto sto se u prostorijama Muzeja vazduhoplovsta nije videlo do sada. Takmicara je bilo 108 iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Madjarske, Ceske, Makedonije, a uz takmicare je bio prisutan i jako veliki broj posetioca.
Raduje sto se ove godine pojavio znatno veci broj mladih takmicara u Juniorskoj kategoriji, sto jasno govori da nas hobi ima lepu i svetlu buducnost.

Opširnije: III Novogodišnji kup 12.12.2010

II Novogodišnji kup 13.12.2009

Drugi Novogodisnji kup je odrzan 13.12.2009. godine u prostorijama muzeja vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. U takmicarskom delu je bilo prijavljeno 310 maketa a u izlozbenom delu je prikazano jos 70 radova a pored maketara iz gradova sirom Srbije, u muzeju je bilo i maketara iz Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Republike Srpske.Prisutni maketari i posetioci su imali prilike da razmene svoja iskustva i uzivaju u razgledanju kvalitetnih radova.

Opširnije: II Novogodišnji kup 13.12.2009

I Novogodišnji kup 14.12.2008

Prvi Novogodisnji kup je odrzan 14.12.2008. godine u prostorijama muzeja vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. U prijatnom ambijentu u takmicarskom delu je bilo prijavljeno 194 makete a takmicilo se 60-ak maketara svih uzrasta. 50 ak maketa je bilo prikazano i u izlozbenom delu a pored maketara iz gradova sirom Srbije, u muzeju je bilo i maketara iz Hrvatske i Republike Srpske...
Osim maketara koji su se takmicili u 16 seniorskih i 6 kategorija namenjenih mladjim takmicarima, tog dana je muzej posetio i veci broj maketara koji su dosli na druzenje sa kolegama po hobiju.

Opširnije: I Novogodišnji kup 14.12.2008