IMAM Ro-37 Romeo - Special Hobby 1/48

    U poslednjem preturanju po "šteku", od negde je ispao model IMAM-ovog Ro-37 sa motorom A.30, u razmeri 1/48. Komplet je izdao češki proizvođač maketa Spešal hobi (Special Hobby, www.specialhobby.eu). Ne mogu da se setim ni gde ni kada sam je nabavio, ali, nije ni bitno - tu smo da se pozabavimo sadržajem kutije:
Kartonska, naravno, čvrsta i lepa na oko.

 

 

Opširnije: IMAM Ro-37 Romeo - Special Hobby 1/48

REXx izduvnici

Nedavno sam, u Mošonu, naišao na jako interesantnu stvar koju bi hteo da podelim sa vama. U pitanju su metalni izduvnici koje proizvodi Ukrajinska kompanija REXx. Već na prvi pogled sam bio oduševljen idejom i izvođenjem - svi smo se sreli sa problemom da adekvatno izvedemo izduvnike na avionima pogonjenim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem - a ovi izduvnici, pa, videćete i sami.

 

 

Opširnije: REXx izduvnici

PzKpfw IV D Mirage hobby 1:72

Nakon potpisivanja Versajskog ugovora i kapitulacije u Prvom svetskom ratu, Nemačka je uspela da nastavi sa razvojem i proizvodnjom tenkova ali pod maskom poljoprivrednih mašina. Tako je i Pzkpfw 4 nastao u međuratnom periodu kao traktor. Uprkos ratnoj slavi kojom su bili ovenčani Tigar i Panter, ovaj skromni tenk ostaje glavni "čelični konj" Vermahta kroz sve frontove u Drugom svetskom ratu. Uz veliki broj unapređenja i različitih verzija proizveden je u blizu 10000 primeraka, po brojnosti ga nadmašuje jedino Stug III i njegove varijacije. Zanimljivo je da ga nakon Drugog svetskog rata Sirijska armija nabavlja od francuza te učestvuje u Izraelsko arapskom sukobu.Posadu čini pet ljudi a naoružanje top od 75mm i dva mitraljeza 7.92mm.

Opširnije: PzKpfw IV D Mirage hobby 1:72

Stuart M3A3 Mirage hobby 1:72

Ispred mene je maketa američkog lakog tenka M3A3 Stjuart u razmeri 1:72 Mirage hobby. Ovaj tenk je proizveden u blizu 23000 primeraka i predstavlja standardni laki tenk u sastavu savezničkih armija tokom Drugog svetskog rata. Pokazao se odlično u izviđačkim dužnostima i dužnostima borbe protiv lakše oklopljenih protivnika. Amerikanci su ga pod Lend liz ugovorom najviše isporučili britancima i rusima mada je kod rusa bilo dosta problema sa logistikom jer je većina ruskih tenkova sa dizel motorom a Stjuart je benzinac. Posadu tenka čine četiri čoveka a naoružanje jedan top od 37mm i tri mitraljeza kalibra .30.

Opširnije: Stuart M3A3 Mirage hobby 1:72

Warfront - German vehicles camo

Ovaj set boja dolazi iz daleke i prijateljske Španije (Kosovo es Serbia) tačnije iz firme Scale 75 i njihove linije boja Warfront.Set sadrži 8 bočica od 17 ml sa kapaljkom i poklopcem na vrhu. Poklopci su zeleni pa se lako razlikuju od ostalih proizvođača sa sličnim pakovanjem. Za početak još jedna važna razlika u odnosu na druge brendove akrilnih boja jeste zatvorena kapaljka koju je potrebno probiti iglom da bi boja potekla. Ovo značajno produžava životni vek neotvorene bočice. Boje su spakovane u kutiju na kojoj su kvalitetno odštampane fotografije i ilustracije vezane za upotrebu.Na prvi pogled boje su izuzetno guste i imaju fin pigment, karakteriše ih i kompatibilnost sa drugim bojama na vodenoj - akrilnoj bazi.

Opširnije: Warfront - German vehicles camo

Star decals Tanks in Bosnia 1/35

Kompanija Star Decals iz Švedske bavi se štampanjem i prodajom aftermarket dekal setova za oklopna vozila. Na njihovom sajtu može se naći ogroman izbor dekala iz raznih istorijskih perioda, od Španskog građanskog rata, francuskog prisustva u Indokini, Drugog svetskog rata pa sve do savremenih sukoba. Zastupljene su najpopularnije razmere 1:72, 1:48, 1:35 i 1:16.Predmet ove recenzije je set 35-923 "Tanks in Bosnia".


 

Opširnije: Star decals Tanks in Bosnia 1/35

Duplicata productions - papirni dodaci

Duplicata productions je kanadska firma koja se bavi proizvodnjom papirnih dodataka za diorame. U svojoj ponudi imaju zastave, mape, znakove, propagandne postere, tapete i podove zatim lične predmete kao kutije cigareta i časopise.Sve je verno reprodukovano na papiru, na primer mape iz Drugog svetskog rata (Harkov, Kiev, Minsk) su skenirane i umanjene. Tu su i pin up posteri i vojnička štampa.Sve je u registru, papir je kvalitetan i debljina zavisi od toga šta je na njemu, zastave su tanke a znakovi su skoro kao karton. Ovo je vredan dodatak za svakog ko se bavi izradom diorama.

 

Opširnije: Duplicata productions - papirni dodaci

Mirage Hobby - C7P 1/35

  Između dva svetska rata u razvoju oklopnih vozila naročito je bilo zastupljeno tzv. Vickers vešanje, prvi put korišćeno na britanskom Vickers tenku od 6 tona, dizajn je bio tako uspešan da su ga kopirali rusi na svom T 26 i poljaci na 7TP. Upravo na ovakvom podvozu je baziran i poljski artiljerijski traktor C7P. Proizvedeno je 150 primeraka i vukli su uglavnom Škodine teške topove od 220 mm. Nakon okupacije Poljske jedan deo ovih vozila je zaplenio i koristio Vermaht i Crvena armija.Maketa je izlivena od svetlo sive plastike, ima minimum flesha i sink markova ali karakteristično za Mirage jeste da su ta mesta nakon sklapanja dobro sakrivena. 

 

Opširnije: Mirage Hobby - C7P 1/35

Mirage Hobby - Kubuš 1:35

Varšavski ustanak - jedna od najherojskijih i najbrutalnijih epizoda Drugog svetskog rata. U avgustu 1944. stanovništvo okupirane Varšave se diže protiv nemačkog garnizona i ostvaruje značajne uspehe u oslobađanju velikog dela grada. Nacisti kao odgovor dovode kažnjenički SS bataljon i u naredna dva meseca u uličnim borbama uništeno je 90% grada uz ogromno stradanje civila.Ustanici su pokazali neverovatnu hrabrost i organizaciju, u gradu je radila čak i fabrika oružja a iz jedne takve radionice izašao je i Kubuš, improvizovano oklopno vozilo na bazi kamiona Ševrolet.Maketa poljske firme Mirage ima jednostavan rasklop, na šasiji kamiona su date navarene čelične oklopne ploče formirane u dve polutke. "Gume" su gumene.

Opširnije: Mirage Hobby - Kubuš 1:35

Scale 75 - Ruski vojnik

Predmet ove recenzije je rezinska figura ruskog vojnika u razmeri 1:35. Proizvodač je španska kompanija "Scale 75" koja pored figura pravi i boje. Ovo je njihova edicija pod nazivom "War front". Figura je jednostavno nazvana Frontovik što bi se moglo prevesti kao "borac na liniji fronta". Sama figura dolazi u blister pakovanju, zašticena je sunderom i sadrži mali broj delova koji se odlicno uklapaju. Tu su telo, glava, šaka sa automatom PPŠ 41 i deo remena za automat. Cak su cutura za vodu i torbica sa dodatnim okvirom municije izliveni na telu figure. Rezin je bez mehurica, elastican je i lako se obraduje mada osim odvajanja od bloka za livenje nije potrebna nikakva priprema pre sklapanja.

Opširnije: Scale 75 - Ruski vojnik

Hataka akrilne boje

Na tržištu se pre par godina pojavila nova kompanija koja proizvodi maketarske boje. U pitanju je poljska "Hataka" Karakteristično je da su u startu krenuli sa tri vrste akrilnih boja 1. Vodeni akril prilagođen za četkicu, 2. Vodeni akril prilagođen za airbrush, 3. Akril na bazi alkohola - najsličniji formuli koju koristi Tamiya za svoje boje.Hataka svoju ponudu pakuje u bočice od 17ml uz dodatak metalnih kuglica koje pomažu da se boja brže izjednači posle stajanja i taloženja. Set boja "Early WW2 Soviet airforce paint" sadrži 8 boja za farbanje ruskih vazduhoplova iz perioda Drugog svetskog rata.

Opširnije: Hataka akrilne boje

Mirage Hobby - PzKpfw II ausf. L "Luchs"

Glavni adut poljske firme Mirage hobby je što u svojoj ponudi ima makete manje poznatih vozila, letelica i plovila. Takav je i laki tenk PzKpfw II ausf. L "Luchs"

Ovaj mali guseničar je proizveden u 132 primerka, koristile su ga SS jedinice i Vermaht, uloga mu je bila izviđačka a naoružanje top od 20 mm i mitraljez mg 34 - 7,92 mm. Postoje dva sačuvana primerka, jedan je u Bovingtonu a drugi u Saumuru, u Francuskoj.U kutiji se nalaze 11 ramova sive boje od kojih je 7 rezervisano za link by link gusenice. Ima vrlo malo viškova plastike koje je lako očistiti ili su na unutrašnjoj strani pa nakon sklapanja ostaju skriveni.

Opširnije: Mirage Hobby - PzKpfw II ausf. L "Luchs"

Mirage Hobby - T 50

   T 50 je laki sovjetski tenk razvijen i proizveden na samom početku Drugog svetskog rata. Napravljeno je pedesetak primeraka i proizvodnja je napuštena nakon što su nove metode ratovanja potisnule koncept lakog izviđačkog tenka. Danas su sačuvana dva primerka, jedan se nalazi u muzeju u Finskoj, drugi je u ruskoj Kubinki.
   T 50 je naoruzan topom od 45mm i mitraljezom 7,62mm, postojala je osnovna verzija i verzija sa pojačanim oklopom na kupoli, Mirage u svom pakovanju daje delove za obe verzije. U kutiji se nalazi šest ramova od sive plastike sa minimalnim tragovima livenja.

Opširnije: Mirage Hobby - T 50

Corsair Rex - Zorka Ravnogorka

  Tema ove recenzije je figura pripadnice Jugoslovenske Vojske u Otadžini u toku Drugog svetskog rata. Na internetu nema mnogo podataka o ženama četnicima, u Lici je postojala jedna četnička borbena jedinica sastavljena u potpunosti od žena a mnogo pripadnica su bile na tradicionalno ženskim ratnim dužnostima negovanja ranjenika, šivenja uniformi i slično.
   Sama figura dolazi iz Rusije, proizvođač je Corsair Rex, firma iz Sant Petersburga, razmera je 1:16. Na ambalaži je naznačeno da je u putanju pripadnica Dinarske četničke divizije ali za potrebe ovog prikaza nazvaćemo je Zorka Ravnogorka.

Opširnije: Corsair Rex - Zorka Ravnogorka