Romfell Panzerwagen CSM 1/35

    Ovaj Austrougarski betmobil iz prvog svestkog rata napravljen je 1915. u jednom ili dva primerka. Iako svakako nije imao posebnog vojnog značaja tokom velikog rata ipak predstavlja vozilo jedinsvenog i prepoznatljivog, čak bih rekao za to vreme futurističkog dizajna. Konstruktori su bili Branko Romanic i Simon Fellner a čudno ime vozila poteklo je spanjem njihovih prezimena (Rom + Fell). Kao osnova je iskorišćena Mercedesova šasija koja je dodatno ojačana kako bi izdržala težinu vozila. Glavno naoružanje činio je vazdušno hlađeni Schwarzlose M07/12 mitraljez montiran unutar kupole. Vozilo se odlikovalo zakošenim oklopom i izmenjivim prenosom od kojeg je zavisila maksimalna brzina od 55-75 km/h.

   Maketa je izlivena u pet spruova sive plastike i jedan spru sa providnim delovima. Detalji izgledaju dosta dobro sa jasno izraženim zakivcima i ručkama. Iako broj od 135 delova nije impozantan, maketa sadrži kompletnu unutrašnjost kao i dosta detaljan motor. Ono na šta treba posebno obratiti pažnju je činjenica da se glavni korpus vozila sklapa iz čak jedanaest delova dok se kupola sastoji iz sedam odvojenih delova. Ipak verujem da uz pažljv pristup sa dosta suvog fitovanja ovo neće predstavljati problem. Proizvođač je predvideo i delove za opciju zatvorenog ili otvorenog vozila. Spru sa providnim delovima standardno sadrži sočiva za svetla, dok su dekali za jedinu poznatu verziju štampani od strane Cartograf-a. Gvozdeni krstovi dati u dekalima su dosta veliki i mogu predstavljati izazov zbog čega je proizvođač dao i šemu za pravljenje maski za farbanje, što mislim da je dosta bolja opcija. Sastavnica je data u vidu brošure sa posebnim tehničko – istoriskim uvodom. Instrukcije za sklapanje deluju jasno i precizno, pri čemu je deo koji se sklapa naglašen plavom bojom. Date su dve opcije za farbanje: jedna sa velikim gvozdenim krstovima i druga koja je nastala na frontu, valjda kada su shvatili da je fabrička šema suviše vidljiva i da krstovi deluju kao velika pokretna meta. Velika pažnja je posvećena farbanju motora za koji su date posebne instrukcije.

   Za kraj, jako mi je drago što je prezasićenost maketarskog tržišta naterala proizvođače koji žele da urade nešto novo da dublje kopaju po istoriji. Romfell svojom jedinstvenošću predstavlja vredan model u kolekciji svakog ljubitelja vojnih vozila. CSM je, bar po utisku koji se stiče pregledom kutije, sasvim uspešno pretvorio ovaj redak primerak istorije u maketu.