IL2 Šturmovik Zvezda 1/48

Iljušin Il-2 je svakako jedan od najproizvođenijih aviona u Sovjetskom savezu tokom drugog svetskog rata sa proizvedenih više od 36000 primeraka. Osnovna namena ovog aviona je bila napad na ciljeve na zemlji a proizvođen je u više različitih verzija, kako tokom rata tako i nakon njegovog završetka.

U razmeri 1/48 do sada smo u plastici imali u ponudi dve pristojne makete i to Accurate Miniatures (sa raznim prepacima: Italeri, Academy…) i Tamiya. Zvezda je 2020. godina izabacila na tržište prvu jednosedu verziju Šturmovika a naredne godine i svoju prvu verziju dvoseda sa metalnim ravnim krilima koja je i tema ovog prikaza.

Zvezdina maketa je upakovana u već uobičajnu kutiju sadosta efektnom ilustracijom na naslovnoj strani i fotografijom urađene makete na poleđini. Kutija sadrži pet ramova sa delovima i jedan ram sa providnim delovima u posebnoj kesi kako bi se izbeglo potencijalno oštećenje, naravno tu su i uputstvo za bojenje i označavanje na 14 strana i dekali.

Linije panela su urezane ali su šarke na servisnim otvorima urađene sa ispupčenim detaljima kako je i na pravom Il-2. Maketa je jako kvalitetna pa fleša uopšte nema a pin markovi su gotovo neprimetni. Detalji su odlični a kako smo već navikli od Zvezde u ovoj razmeri na avionima sovjetske proizvodnje drugog svetskog rata koje su do sada izbacili tu je i jako lepo skaliran motor, za koji ćete ukoliko želite da ga prikažete morati malo da se pomučite hirurgijom i da otvorite nekoliko panela. Kokpit je sasvim pristojno izveden ali omogućuje i prostor za dorade ili aftermarket setove. Zanimljivo je i rešenje za sklapanje krila koje je Zvezda ponudila koje na prvi pogled deluje malo komplikovano ali je zapravo odlično rešeno i uklapa se „na suvo“ dosta dobro. Stakleni odnosno providni delovi su kristalno čisti a posebno iznenađenje za mene predstavlja vetrobransko staklo u smislu detalja koji su prisutni i na pravom Il-2. Dekali su dobro odstampani u registru i sadrže sve potrebne servisne natpise.

Zvezda je ponudila tri šeme farbanja i to:

  • 8th Guards Assault Aviation regiment USSR Navy Air Forces, Black Sea Fleet, spring 1944
  • 15h Guards Assault Aviation regiment 277th Assault Division of the Red Armz Air Forces, Leningrad Front winter-spring 1943
  • 667th Airs Assault Regiment, Battle of Kursk, spring – summer 1943

Maketa je veoma detaljna i po broju delova nadmašuje Tamiju, a po tačnosti svakako i vremešnu maketu Accurate Miniatures koja je zapravo jedina i proizvodila identičnu verziju kao i Zvezda. Po mom mišljenju novi Zvezdin Il-2 predstavlja pravo osveženje za ljubitelje tematike u razmeri 1/48 i pravi izbor za maketu Il-2 sa ravnim metalnim krilima. Za sve ljubitelje JRV ostaje da sačekamo da Zvezda na tržište izbaci i finalnu verziju dvoseda iz 1943. godine sa zakošenim krilima kakvu je u svom naoružanju posedovalo i Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo.

Maketa za ovaj prikaz je plaćena oko 25 evra kod lokalnog distributera Zvezde i predstavlja odličan odnos cena-kvalitet.

Tekst: Darko Mladenović
Fotografije: Dejan Šarenac