North American P-51B Mustang KP 1/72

   Krajem 1939. je Velika Britanija, u očekivanju nemačkog napada, zaključila da je u deficitu sa lovačkim avionima, i priupitala za pomoć Sjedinjene američke države. Odabran je Curtiss P-40, što je Kertisovu fabriku dovelo do prepunjavanja kapaciteta, i kompaniji North American Aviation je februara 1940. ponuđeno da proizvode P-40 za Veliku Britaniju. Direktor i vodeći konstruktor NAA su odbili ponudu, zaključivši da oni mogu da proizvedu bolji lovački avion. Maja 1940. su sklopili ugovor sa Britancima „na neviđeno“, već u oktobru je izveden prvi probni let prototipa novog aviona, nazvanog NA-73X, sa motorom Allison V-1710-39, a prve isporuke serijskih aviona, zvaničnog naziva P-51A Mustang su počele sredinom 1941.

   Ulaskom SAD u rat NAA dobija nove zahteve, pre svega je potreban avion za podršku trupama na zemlji, i nastaje verzija A-36, a američka vojska naručuje i prve primerke P-51A.

   Zaključeno je da Allison ne daje dovoljno snage na većim visinama i, da bi se taj nedostatak otklonio, u trup Mustanga je u Velikoj Britaniji ugrađen Rolls Royce Merlin V-12. S’ovim je Mustang postao pravi lovac, sposoban da zadrži snagu i iznad 10km visine.
U to vreme bombarderske formacije u dnevnim napadima na Nemačku trpe velike gubitke, jer lovci iz pratnje, uglavnom Supermarine Spitfire i Republic P-47 Thunderbolt, nemaju dovoljan dolet i bombarderi su preletom u dubinu neprijateljske teritorije ostavljeni na milost i nemilost lovcima Luftwaffe. Ovo je nadoknadio novi model, P-51B – ugrađen je jači motor Rolls Royce Merlin 61 V-1650-3, povećana nosivost ispod krila na 500kg, rekonstruisani uvodnici vazduha… i prvi avioni izlaze iz proizvodnje maja, a na evropskom ratištu su od septembra 1943. Uz dodatni rezervoar u trupu je imao dovoljan dolet, a sa 4 Browning .50 mitraljeza i dovoljno vatrene moći da se iskoristi kao uspešan prateći lovac.

   Ova verzija Mustanga je ostala u upotrebi do kraja rata, a ukupno je proizvedeno 1988. aviona.

   Češka firma Kovozávody Prostějov (KP) je dobro poznata svima koji smo se maketarstvom bavili osamdesetih godina – bilo je uspona i padova, „budibogsnama“ kalupa, ali su se u privatizacijama snašli i sada redovno izbacuju i neuobičajene i dobro poznate i uvek tražene makete. Jedna od njih je i P-51 Mustang, naravno, i KP se bavi ranom verzijom B/C i izviđačkom F-6.

   Maketa u mojim rukama je njihovo prvo izdanje iz 2015. godine, kada je kalup bio nov. U standardnoj KP kutiji, pa u kesici, se nalaze dva rama sive plastike, ramčić sa staklom kabine i reflektorom odvojen u posebnu kesicu, tabla oznaka za tri aviona sa servisnim natpisima, i pregledno uputstvo na 4 strane formata A5.

   Delovi su lepo izliveni, dovoljno su detaljni za razmeru, na spojevima kalupa nema previše viška materijala i, što je važno, nema tragova izbijača na vidljivim mestima. Detalji u kabini su sad već strandardni za razmeru – instrument-tabla je reljefna pa može biti i obojena, ili se može iskoristiti dati dekal, dati su detalji na bokovima, prilično detaljno sedište i pod kabine, nišan, sigurnosni pojasevi u vidu dekala… a u uputstvu je označeno bojenje detalja.
Konstrukcija se nastavlja spajanjem polutki trupa, montažom donjake krila na trup, a potom i gornjaka – ovo je, pretpostavljam, zamišljeno kako bi se gornjake što bolje uklopile sa trupom. Kontrolne površine krila su date kao posebni delovi, pa se mogu postaviti i u otklonjenom položaju.
Sledi montaža stajnog trapa, izduva, stakla kabine u zatvorenom položaju (ko hoće da je ostavi otvorenu moraće malo da se pozabavi hirurgijom), antena i ostalih sitnica…

   Uputstvo je logično napisano, višebojno je naglašeno kad nešto treba iseći/isturpijati, prikazano je kad je moguć izbor različitih položaja delova, i pri izradi preporučujem praćenje koraka iz uputstva i obraćanje pažnje na delove i detalje, kako nešto ne biste promašili ili zaboravili da montirate.
Na kraju uputstva je prikazana šema bojenja za avion koji nije prikazan na zadnjoj strani kutije. Na ovim šemama je prikazan i raspored servisnih natpisa na svakom avionu.
Tokom izrade, uz uputstvo, preporučujem i korišćenje referentnih fotografija iz navedenih knjiga i dostupnih na internetu. Od viška glava ne boli.

   Oznake su date za tri aviona iz osme vazdušne armije, sa bazama u Velikoj Britaniji:
– VF-T „Shangri-La“, 336th FS, 4th FG, 8th AF, kapetan D.S. „Don“ Gentile, Debden, maj 1944.
avon je, nažalost, uništen prilikom Đentileovog glupiranja za kameru
– VP-P „Reggies Reply“, 336th FS, 4th FG, 8th AF, kapetan J.T. Godfrey, Debden, april 1944.
– B7-E „Bald Eagle“, 374th FS, 361st FG, 8th AF, poručnik Robert Eckfeldt, Bottisham, jesen 1944.
Dekali su dobro odštampani, boje su dovoljno intenzivne i uglavnom su u registru. Vidljivo je samo bežanje bele na dekalu vazdušnih pobeda na avionu „Bald Eagle“. Na mom primerku je, istina, jedna rondela oštećena, tj. nije dobro odštampana, ali se nadam da je ovo izuzetak. To bi ujedno bila i jedina ozbiljna zamerka na sadržaj kutije.

   Maketa na ramovima izgleda odlično i nadam se da neće biti problema pri sklapanju.
Zahvaljujem se svom novčaniku za poklonjenu maketu.

Reference:
O Mustangu je napisano bukvalno stotine knjiga, tako da bih izdvojio sledeće:
Aero Publishers – Detail n°15 – North American P-51 Mustang
ACE Publication – Pod Lupa n°2 – North American P-51B/K Mustang
AJ-Press – Monografie Lotnicze n°55-57 – North American P-51 Mustang 1-3
Classic Publications – USAAF Colours n°4 – American Eagles. P-51 Mustang Units of the Eighth Air Force
Ducimus Books – Camouflage & Markings n°16 – North American P-51 and F-6 Mustang, USAAF ETO and MTO 1942-45
MBI – Warbird History – P-51 Mustang
Osprey – P-51B Mustang. North American’s Bastard Stepchild that Saved the Eighth Air Force
Osprey – Aircam Aviation n°5 – North American P-51B-C Mustang in USAAF Service
Osprey – Aircraft of the Aces n°1 – Mustang Aces of the Eighth Air Force
Osprey – Colour Series – Mustang. A Living Legend
Squadron-Signal – In Action n°45 – North American P-51 Mustang in Action
Squadron-Signal – In Detail & Scale n°50, 51 – North American P-51 Mustang Part 1 and 2