Tphoon-VDV K-4386 2S41 Drok RPG 1/35

Na međunarodnom vojno-tehničkom forumu u Rusiji „Armija-2017“, Uralvagonzavod predstavlja maketu 2S41 Drok, novog samohodnog minobacača na točkovima zasnovanog na šasiji oklopnog vozila 4×4 Taifun K-4386 ,a 2019 na istom forumu i prototip samog vozila. Posle niza ispitivanja vozilo je ušlo u operativnu upotrebu Ruske vojske u julu 2023 godine . Tajfun K-4386 proizvodi ruska kompanija Remdizel, fabrika specijalnih vozila, koja se nalazi u sklopu KAMAZ-a.
Drok je opremljen kupolom sa minobacačem 2S41 kalibra 82 mm koji ima maksimalan domet od 6.000 m i minimalni domet od 100 m. Maksimalna brzina paljbe je 12 mina u minuti i ima borbeni kompletan komplet od 40 mina u vozilu. Na vozilu se takođe nalazi DUPS opremljen sa PKT mitraljezom 7.62mm za neposrednu zaštitu vozila . Na vozilu se nalazi još i 2h6 dacača dimnih kutija koje su okrenute u razlicitim praciam i par prijemnika laserskog ozracenja koje pokrivaju vozilo u radijusu od 360° . Posadu vozila sačinjava 4 vojnika . VDV Tajfun ima masu od 14 tona i pokreće ga motor KamaZ-650.10-350 koji razvija 350 KS, pružajući maksimalnu brzinu od 100 km/h i borbenim radujusom od 1200km.

Što se tiče makete , a to nas najviše zanima stvari stoje ovako :
Maketa dolazi u standardnoj dvodelnoj kutiji sa zanimljivom ilustracijom vozila na poklopcu kutije . U kutiji se nalazi 11 ramova delova izlivenih u sivoj plastici , jedan ram prozirnih delova i četiri vinilne gume. Pored plastičnih delova tu se još nalaze i dve table sa metalnim delovima , maske za prozirne delove , list dekala , nalepnice za retrovizore i naravno sastavnica . U ovoj kutiji pored gore navedenog nalaze se još i metalna ceb minobacača ,četiri zamenska rezinska točka , 12 metalnih bacača dimnih kutija , jedan rezinski vojnik .

Delovi na ramovima izgledaju odlično, fino i precizno izliveni . Sama maketa nema previše delova i čini mi se da nema ni bezpotrebno usitnjenih delova kao kod nekih drugih maketa. u pred. Od unurašnjosti vozila data je samo prednja kabina sa solidnom instrument tablom za koju su predviđenja dva dekala . Kao što rekoh , pored 4 vinilne gume u ovoj kutiji data su i 4 rezinska točka koji su i daleko bolje rešenje . Metalna cev minobacača i metalni bacači DK su dobro zamensko rešenje mada ni plastični delovi mnogo ne zaostaju za ovim zamnskim delovima . Od svega jedino mi malo prozirni delovi izgledaju mutnjikavo , ali pošto i oni moraraju da se ofarbaju to i nije toliko strašno.

Sastavnica ima 16 strana i podeljena je u 51 korak. Sve je detaljno objašnjeno i činimi se da nema nejasnih delova . Date su i dve šema farbanja i ti standardna “ruska” zelena i pustinska splinter kamuflaža.
Pored RPGa maketu VDV Tajfuna u razmeri 1/35 u nekoliko varijanti možemo da nađemo joši kod Zvezde i Menga.