AH-64E Apache Guardian Takom 1/35

Helikopter AH-64E je najnovija verzija AH-64, u naoružanju američke vojske. Takođe je poznat kao Apache Guardian. Do 2012. bio je označen kao AH-64D Blok III. U odnosu na predhodne verzije ima brojna poboljšanja i modifikacije . Ova verzija Apača može biti opremljena i ažuriranim radarom za kontrolu vatre Longbov.Ovaj helikopter je opremljen snažnijim motorima General Electric T700-GE-701D, razvijajući 1 994 KS umesto 1 800 KS na prethodnim verzijama. . AH-64E ima nove kompozitne lopatice rotora. Oni su dizajnirane da izdrže pogotke iz protivavionskih topova kalibra 23 mm. Maksimalna brzina ovog helikoptera je do 300 km/h. Ova verzija Apača dobila je nove senzorime i avionikom i ima poboljšane mogućnosti za izvršavanje noćnih zadataka . Štaviše, helikopter AH-64E može da kontroliše nekoliko bespilotnih letelica. Isporuke američkoj vojsci počele su 2011. U to vreme američka vojska je planirala modifikaciju ukupno 634 helikoptera AH-64D na standard AH-64E. Planirano je da bude novoizgrađeno još 56 helikoptera. 2017. godine potpisan je višegodišnji ugovor koji je uključivao 224 modifikovana helikoptera za američku vojsku. Godine 2023. potpisan je još jedan ugovor za isporuku još 115 modifikovanih helikoptera.

AH-64E je u međuvremenu izvezen u nekoliko zemalja. Irak je 2014. naručio 24 ova helikoptera, ali je kasnije otkazao ovu narudžbu. Ujedinjeno Kraljevstvo je 2015. godine zatražilo modifikaciju svojih 50 helikoptera VAH-64D Apač Longbov na standard AH-64E. Ah-64E sa nalazi još iu naoružanju Indije, Saudijske Arabije i Tajvana. Indija je naručila 22 ova helikoptera. Isporuke su počele 2019. Takođe, ovaj helikopter su naručile i druge zemlje. Indonezija je naručila 8 , Katar 24, Južna Koreja 36, a Ujedinjeni Arapski Emirati 30. Godine 2023. potpisanisu ugovori za proizvodnju 69 helikoptera za strane kupce, uključujući Australiju.

U sve popularnijoj razmeri 1/35 za vazduhoplove Takom je izbacio nekoliko kutija Apača među kojimai ovu u verziji E . Maketa dolazi u standardnoj dvodelnoj kutiji na kojoj se nalazi atraktivna ilustracija helikoptera iz sastava 1. Vazduško konjičke divizije Američke vojske . Rasklop makete je dat na 15 ramova sive plastike plus sam trup i još par delova zasebno, jedan ram prozirnih delova , četiri rama metalnih delova , jedan ram sa gumenim delom ,jedno gumeno crevo , jedan deo u 3D štampi i 8 metalnih klinova .
Na prvi pogled ovako ona ramovima maketa deluje jako impozantno što zbog veličine što zbog detalja na samoj maketi . Kabina i sve u njoj igleda odlično i veoma detanjno . jedina mana je što pored četiri table metalnih delova nisu dati i pojasevi za pilotska sedišta . Istini za vonju na jednoj tabli metalnih delova postoji par delova koji liče na pojaseve ali to ga nema u sastavnici . Sam trup je odlično odrađen sa zakivcima koji su dati u pozitivu i sa nekoliko otvorenih panela sa opremom koji omogućavaju neku dalju samogradnju . Motori su dati u celosti sa opcijom otvorenih ili zatvorenih panela . Glavni rotor je priča za sebe od transmisije do glave rotora . Date su dve opcije za rotor , sklopnjen i spreman za transport sa sve držačima za krakove elisa prilikom transporta . Od naoružanja je dato standardno za Apač: dve verzije AGM-114 Helfire ukupno 32 rakete i četiri sećasta nosača sa Hydra70 nevođenim raketama i naravni u nosu 30 mm M230E1 Chain Gun.

Dekali su dati na dva papira . Na jednom papiru se nalaze dekali za dve mašine , jedna je iz sastava 1st.Air Cavalry Divisiona druga je 16th CombatAviation Brigade Američke vojske , a na drugom su servisni natpisi.
Sastavnica na prvi pogled izgleda lepo i pregledno ali … Već sam pomenuo da u sastavnici nema pojaseva za sedišta a u metalnim delovima postoji nešto nalik tome . Još na par mesta sam primetio da nije baš najjasnije prikazano gde koji delovi dolaze i šta se prvo lepi tako da će trebati da se obrati pažnja oko toga i da se pre lepljena prveti par puta na suvo gde šta dolazi . Još jedna zanimnjivost u vezi sastavnice , uopšte nije dat spisak potrerbnih boja za izradu ove makete . jedino na zadnjoj strani tj. na polovini zadnje strane data šema farbanja sa po dva bočna pogleda i spiskom boja po Ammo Mig potrebnih za farbanje.

Sve u svemu ovako na ramovima odlična maketa sa odličnim detanjima koja da je odličnu osnovu za nadogradnje u domaćoj radinosti ko voli da detanjiše više nego što je dobio u kutiji .Jedino malo kvari utisak konfuzna sastavnica u nekim delovima , ali nemože sve da bude idealno . Pored Takoma ove godine je i Meng izbacio maketu Apača u istoj razmer a tu je i Akademi sa svoje tri kutije Apača ali koje nisu ni blizu Takomu i Mengu