Mirror Models – MK1 Otter 1/35

     Ovaj simpatični tockaš nastao je na bazi standardnog kanadskog vojnog kamiona CMP, proizveden je u 1700 primeraka, služio je na svim bojištima drugog svetskog rata pod britanskom i kanadskom zastavom. Nakon rata koršcen je u armijama Jordana i Holandije.Firma koja je proizvela maketu zove se “Mirror models” i po podacima koje sam našao na netu vidim da je dosta mlada kompanija u nekoj vrsti ekspanzije. Otter je njihovo izdanje iz 2013 godine i na prvi pogled deluje veoma interesantno. Prelazim na sadržaj kutije. Kao najbitnije izdvajam da je ovo multimedijalna maketa, znači da pored klasičnih delova na plastičnim ramovima sadrži i delove od rezina i ecovanog metala.

Plastični odlivci deluju odlično, rekao bih da ovo nije short run, nema napliva (flasha) niti tragova izbijaca (ejection marks). Svi delovi su numerisani na ramu i ramovi su upakovani u zip lok kese što je za svaku pohvalu.
Rezinski delovi su dobro izliveni i dati u odvojenoj kesici, ima ih dvadesetak (točkovi,delovi menjača i hladnjak). Izgleda da bi se i maketar sa manje iskustva lako izborio sa ovim zadatkom.
     Dolazim do ecovanih detalja, to je jedna solidna tabla dimenzija 10 X 8cm sa oko 50 sitnih delova. Sam proizvodjač tvrdi da su ovi delovi opcioni i da se maketa može sastaviti i bez njih. Lično, ako upotrebim 20% eceraja bicu jako zadovoljan.
Dekali su dati za tri verzije, dve kanadske i jedna britanska međutim u sastavnici nema uputstva kako označiti maketu već samo adresa gde se na netu mogu naci kolor profili prema kome treba izlepiti dekale. Kad sam već kod sastavnice to je jedna od slabih tačaka makete, pored oskudnog crteža date su fotografije pravog vozila i fotke “in progres” sklapanja makete tako da je dosta ostavljeno veštini dedukcije samog maketara.
Mane ove makete su prekomplikovan eceraj (ali opcion kako tvrdi proizvođač) i zamršena sastavnica. Još jedan problem je što u kutiji nije dato naoružanje, protivtenkovska puška Boys i puškomitraljez Bren.

     Dobre strane makete su solidan odlivak plastike, kvalitetni rezinski delovi i fenomenalna tema jer ovo vozilo sa svojih 1700 primeraka sigurno je ostavilo pečat u vojnoj istoriji. Velika preporuka za sve fanove savezničkog oklopa.

Autor: Darko Simić – Rodeo