Mig Ammo

   U poslednjih desetak godina na svetskoj hobi sceni dominantan je način izrade maketa koji mnogi kolokvijalno nazivaju “Španska škola”. Sve je počelo od jedne osobe, rok zvezde u svetu maketarstva Miga Jimeneza. Čovek svojim radom i inovacijama vodi veliki broj sledbenika i potrosača kroz tri firme koje je osnivao pa ostavljao i kretao iz početka: “MiG”, “AK interaktive” i na posletku “Mig AMMO”.

Sta je “Španska škola”? Pre svega to je spečifican način bojenja i ostarevanja koji jedni slepo imitiraju a drugi kritikuju.

Ovakvo bojenje i ostarevanje podrazumeva poznavanje osnova teorije boja i svetla kao i mirnu ruku na okidaču airbruša.Maketa se farba različitim nijansama osnovne boje imitirajući “zenitalno” svetlo, “spot” svetlo ili različito osenčene panele na maketi.Nakon ovakvog postupka (kolor modulacija) sledi ostarevanje prah pigmentima i polutransparentnim filter i wash bojama. Rezultat kombinacije ovih boja i tehnika moze često da izgleda preterano i “stripovski”, opet, nekom će ovo biti maketarski ideal a drugom izgledati sasvim nerealno.

Kako bilo, izbor je tu, celu ovu filozofiju prati i paleta proizvoda za svaku od ovih maketarskih tehnika i ne samo tehnika već i istorijskih perioda i armija. Ove posebne boje primarno su razvijene za makete oklopnih vozila ali sada postoje palete za brodomaketarstvo i vazduhoplovno maketarstvo.

U ovom tekstu prikazaću A.MIG 7422 Air weathering set “WW II Soviet fighters” (Green & Black camouflages)
Kao sto ime kaže set se odnosi na ostarevanje ruskih aviona iz Drugog svetskog rata koji su ofarbani u crno-zelenu kamuflažu, vrlo uzana ciljna grupa 🙂

Set sadrži tri plastične bočice od 35ml i to:

1. Panel line wash for light green
2. Panel wash for black colored surfaces
3. Wash for light blue gray soviet underside

Dakle, za svaku od kamuflažnih boja ide pripadajući wash, čak i za svetlo plave donje povrsine. Uz malo mašte može se koristiti i za druge tamno obojene makete. Ovo su boje na bazi uljanog razredjivača koje se koriste da akcentuju linije panela laganim nanošenjem i skidanjem viška. Trenutno nisam imao ovako ofarbanu maketu da isprobam ovaj set ali moja prethodna iskustva sa ovom vrstom boja su vrlo pozitivna i pristalica sam ovakvog rada ali uz gajenje individualnog izraza da ne bi došli u situaciju da nam sve makete izgledaju isto.

Autor: Darko Simić – Rodeo