Spitfire Mk.Vb, Tamiya 1/48

Dobro poznata maketa legendarnog Spitfajera od Tamiya-e pretstavlja njihov klasično kvalitetan proizvod. Odlično uklapanje spojeno sa srazmerno malim brojem kvalitetno odlivenih delova čini rad na ovoj maketi pravim uživanjem.Urađeno je kompletno rivetiranje a nekoliko sitnih dorada u vidu obogaćivanja kokpita ecovanom instrument tablom i pojasevima te bušenje rupa auspuha i dodavanje mitraljeza od medicinskih igala pretstavljaju jedine dorade.Maketa je obogaćena Master mesinganim setom topova i Eduard Brassin rezinskim setom podtrupnog nosača i bombe.

 

Avion

Avion predstavlja letelicu 352og Jugoslovenskog skvadrona RAF-a.
Za ovu varijantu farbanja odlučio sam se iz nekoliko razloga, u pitanju je varijanta Vb (crtež u knjizi Spitfajer – A.Kolo pogrešno označen sa Vc, potvrđeno uvidom u domaći i britanski registar serijskih brojeva ) što je značilo da avion mogu raditi OOB, drugi razlog je interesantna kombinacija kontinentalne šeme farbanja DG/OG na gornjim a tropske AzB na donjim površinama sa centralnim nosačem bombe.
Treći ali ne i najmanje bitan: 31. Avgusta 1944 godine pilot Aleksandar Vuković je sa ostrva Vis poleteo na svojposlednji zadatak oboren je vatrom sa zemlje a avion je pao u okolini Suhog Dolca u Hrvatskoj, stoga ovaj avion pretstavlja prvi operativni gubitak 352.Sq

Farbanje i oznake 

Koristio sam u potpunosti Gunze-konza boje po standardu za taj period rata. Rondele na gornjaci su farbane uz pomoć Aeropoxy vinil maski, kodno slovo K uz pomoć pravljenog šablona, serijski broj je štampan laserskim štampačem na dekal papiru a ostatak oznaka su BlueRider dekali.

 Maketu izradio: Aleksandar Mladenović – Medico