XI Novogodišnji Kup – Izveštaj

Još jedan Novogodišnji kup je za nama. Uprkos velikim vremenskim nedaćama i snežnim padavinama privukao je 185 maketara, 46 iz Srbije i 139 iz inostranstva, koji su izložili ukupno 729 maketa, od čega 145 izložbenih. 28 juniora, 18 kadeta i 139 seniora se takmičilo sa 584 maketa. Na takmičenju su organizovane i dve radionice, jedna namenjena najmlađim maketarima koju je održao naš prijatelj i kolega Bine Logar iz Kranja u Sloveniji (www.miniatures.si), a drugu Zoran Jakovljević, član našeg kluba, na kojoj je obrađeno ožičavanje maketa aviona iz Prvog svetskog rata.

Na Kupu je predstavljena i knjiga Zorana Bašića, “Vazdušni rat u Španiji (1936 – 1939)” koja je nastala kao skup istraživanja koja su prethodila izradi maketa aviona iz tog perioda. Makete aviona obrađenih u knjizi su bile izložene na Kupu. Radovi članova Beogradskog maketarskog kluba, članova Sveta v Malem iz Slovenije i MK Oluj su, takođe, prikazani na izložbi.
Pored uobičajene maketarske berze veliku pažnju je privukao i izloženi simulator letenja na Cesni.I ove godine smo imali veliku čast i zadovoljstvo da ugostimo maketare iz Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Rusije, Makedonije, Grčke i Srbije i da uživamo u njihovom društvu i izuzetnim radovima. Imali smo priliku da pogledamo i radove maketara iz Moldavije i Amerike, koji su svoje radove poslali na Kup.Zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom i nesebičnom pomoći, pre svega Vazduhoplovnom muzeju, doprineli da i ovaj kup bude poseban i bolji od prethodnih.
Do ponovnog susreta na narednom kupu ili nekom drugom maketarskom dešavanju, srećna vam nova maketarska godina.