Object 279 Takom 1/35

   Ovaj Sovjetski eksperimentalni tenk napravljen je krajem 1959 god. dok je još vladalo mišljenje da će sledeći rat biti nuklearni. Prateći ovu doktrinu konstruktori Kirovskog Zavoda u tadašnjem Lenjingradu došli su do zanimljivog koncepta. Tenk je konstruisan sa četiri reda gusenica kako bi se povećala prohodnost, takođe sam oblik šasije je donekle aerodinamičan i podseća na leteći tanjir a sve kako bi de povećala stabilnost pri eventualnom nuklearnom udaru. Tenk je bio naoružan topom M-65 od 130mm. Projekat je napušten kada je postalo jasno da će hladni rat ostati hladan. Takođe sve se nekako poklopilo i sa ukidanjem koncepta teških tenkova.

   Sama maketa izrađena je od crne kvalitetne plastike. Telo tenka izliveno je iz dva dela koja bar na “suvo” deluju da će se sklopiti bez problema. Gusenice su izrađene po sistemu “link by link” u čak šest spruova što i nije za čuđenje sa obzirom da tenk ima četiri reda gusenica. Kupola je izlivena u dva sprua sa verzijama za Object279 i Object279M. Podvoz sa točkovima dolazi u dva sprua dok je jedan spru izdvojen za sitnije detalje i za top koji se sklapa iz dve polutke. Pored toga tu je i jedan mini spru sa providnim delovima za svetla. Ecovanih detalja ima taman koliko treba, tu su zaštitne rešetke za usisnu granu motora, nosači kutija i slično. Posebno lep detalj je figura u RHB zaštitnom odelu sa gas maskom. Izlivena je od meke, skoro pa gumaste plastike, čime su uspeli da postignu jako lep nivo detalja. Figura je svakako dobar dodatak za neku eventualnu dioramu. Dekali su u obliku dve oznake broja “120”, možda deluju siromašno ali realno to je jedina poznata oznaka ikad korišćena na ovom tenku. Sastavnica je data u formi knjižice, deluje jasno i precizno. Date su i dve šeme za farbanje i to za 279 i 279M varijantu.

   Na kraju zaključak bi bio da je maketa preporučljiva za sve koje zanima sovjetska tehnika tokom hladnog rata. Jedina loša strana su gusenice koje se sklapaju iz 360 delova i na ovom modelu zahtevaju previše posla. Iako tenk nikad nije ušao u serisku proizvodnju može poslužiti za neku “what if” scenu ili možete raditi neki od primeraka iz muzeja Kubinka za koje postoji veliki broj referentnih fotografija. Nivo detalja je solidan, mnogi delovi kao kupola i telo tenka imaju jako dobru teksturu.