M-84A Amusing Hobby 1/35

Kada je Amusing Hobby dao najavu za M-84A oduševljenje među domaćim ljubiteljima oklopa je bilo srazmerno vremenu koliko se čekalo na ovaj model.
Sama maketa dolazi u stvari kao prepakovan njihov T-72 sa nekoliko dodatnih spruova i drugim setom dekala. Sve je izliveno u klasičnoj zelenoj plastici koja na prvi pogled deluje grubo ali kad se malo bolje pogleda i nije tako loša.
Providni delovi su lepo izliveni a uz maketu ide i manji PE set koji je sasvim dovoljan za jedno oklopno vozilo. Što se dekala tiče, dati su JNA brojevi kao i oznake Vojske Srbije. Gusenice su odrađene u oprobanom stilu: gornja i donja strana u jednom komadu, uz nekoliko manjih delova koji naležu na točkove.
Zgodan detalj je da je meteo senzor dat u izvučenom i sklopljenom položaju. Što se grešaka koje treba ispraviti tiče: treba dodati vodove na rezervoarima goriva i ukloniti višak nosača na prednjoj donjoj ploči. Postoje i neke tvrdnje da je konfiguracija same kupole netačna ali to ne mogu da potvrdim niti opovrgnem dok ne pristupim sklapanju.


Sve u svemu maketa nije ni idealna ni potpuno tačna ali svakako predstavlja bolju opciju od rezanja i uklapanja drugih modela sa rezinom. Kome sitnije greške ne smetaju može uraditi sasvim solidnu maketu direktno iz kutije, sa druge strane svi koji vode računa o tačnosti, mogu uz manje prepravke dobiti odličan M-84A.

Tekst: Vladimir Marković
Fotografije: Vladimir Marković