‘IMAM Ro-37 Romeo’ – Special Hobby 1/48

U poslednjem preturanju po “šteku”, od negde je ispao model IMAM-ovog Ro-37 sa motorom A.30, u razmeri 1/48. Komplet je izdao češki proizvođač maketa Spešal hobi (Special Hobby, www.specialhobby.eu). Ne mogu da se setim ni gde ni kada sam je nabavio, ali, nije ni bitno – tu smo da se pozabavimo sadržajem kutije:
Kartonska, naravno, čvrsta i lepa na oko.

Unutra su uputstvo i plastična kesa sa svim ramovima i dekalima, posebno upakovanim.

Uputstvo je odštampano u boji na kvalitetnom masnom papiru. Sadrži jasno definisane korake u izradi makete, uključujući i detalje vezane za razvlačenje sajli između krila. Na kraju uputstva su date šeme bojenja za četiri varijante od kojih se jedna može odabrati za sastavljanje. Tabela sa bojama sadrži Gunze oznake, kako akrilne (Hobby Color) tako i emajl (Mr. Color).

Plastični delovi se nalaze na pet ramova (sprue), od kojih je jedan sa providnim delovima. Zapakovani su u posebnu plastičnu kesu kako bi se zaštitili od oštećenja, što je za svaku pohvalu.

Nezgodno je što proces izrade makete podrazumeva i bušenje rupe u jednom od providnih delova, na šta se mora obratiti posebna pažnja, jer se deo može lako oštetiti.

Kvalitet brizganja je sasvim pristojan, s ozirom da su u pitanju relativno stari kalupi ranijeg izdavača makete Klasik erfrejms (Classic Airframes). Delovi koji su, izvorno, planirani za drugu varijantu aviona nisu brizgani, oni se nalaze na posebnom ramu. Tu i tamo, po negde, ima preliva na spojevima kalupa, ali ništa što se ne može jednostavno opraviti. Otisci izbacivača plastike iz kalupa su vidni i zahtevaće posebnu obradu. Na sreću, nema ih mnogo. Velike komponente koje se međusobno spajaju (polovine trupa, krila i sl.) nemaju na sebi pinove koji olakšavaju pozicioniranje komponeneti prilikom spajanja.

Detalji su suptilni i precizni, a ponegde će zahtevati i blago odstranjivanje finim brusnim papirom, jer su primatni i propusti u poliranju kalupa za brizganje. Opet, ništa posebno problematično.

U kutiji se, pored navedenog, nalaze i prave poslastice: dve kesice sa rezinskim delovima i tabla mesingane folije sa foto-ecovanim delovima, koji izuzetnim detaljima obogaćuju ovu maketu.

Dekale je potpisao proizvođač makete. Precizni su i jako tanki. Na nekim mestima sam zatekao fleke koje blago zamućuju providnu foliju dekala, a za koje verujem da će nestati prilikom kvašenja dekala pred postavljanje na maketu.

Na kraju, tu su i filmovi za izradu table sa instrumentima i maske za bojenje oblasti oko izduvnika motora.

Maske za zaštitu providnih delova tokom bojenja, na žalost, nisu prisutne, a mogle su da budu lep dodatak inače finom kompletu. S obzirom da je Ro-37 izviđački avion, prozora ima na pretek i treba ih bojiti sa obe strane, pa bi maske, u svakom slučaju, bile dobrodošle.

Sve u svemu, komplet izgleda prilično interesantno i verujem da ću uživati tokom izrade makete, o čemu ću, možda, napisati poseban prikaz. O tom po tom.

Prikaz napisao: Časlav Mijušković, 22.04.2020.
Fotografije: Časlav Mijušković, 22.04.2020.
Pripremio: Srđan Vasović
Izvor predmeta prikaza: Lične zalihe